Сн.: ОЦОСУРОтново приемаме отпадъци за изгаряне. Първите бали с вносни отпадъци

...
Сн.: ОЦОСУРОтново приемаме отпадъци за изгаряне. Първите бали с вносни отпадъци
Коментари Харесай

Бали с боклук от чужбина пристигнаха на Пристанище Варна - запад

Сн.: ОЦОСУР

Отново одобряваме боклуци за изгаряне. Първите бали с вносни боклуци за 2021 година са разтоварени на кея на пристанище Варна-запад предходната седмица, оповестиха от Обществения център за околна среда и стабилно развиване.

Това е установил през предходната седмица Илиян Илиев от ОЦОСУР.

По време на документирането на товара на 13 януари 2021 година, огромна част от балите с отпадък са разтоварени, което значи, че корабът е дошъл много по-рано, счита Илиев. Разтовареният отпадък се извозва от време на време с камиони за изгаряне в „ Девня цимент “, демонстрира изследване на еколозите.

Процесът на импорт на боклуци за изгаряне у нас не е прекъсван, макар показните акции на властта за връщане на бали с отпадък през предходната година. С периодичност приблизително 25-35 дни на Пристанище Варна се одобряват кораби, натоварени с вносни боклуци. Последният транспортен съд за 2020 година беше засечен дни преди Коледа. Напоследък по-често ги хващаме, когато са разтоварени и не можем да установим източника, сподели Илиев.

На 5 януари т.г. Министерски съвет е внесъл в Народното събрание изменение и допълнение на Закона за ръководство на отпадъците. В плана се предлага „ избрани боклуци да престанат да бъдат такива по смисъла на § 1, т. 17 от Допълнителните разпореждания “, т.е. когато са подложени на преработване или друга активност по оползотворяване и когато дават отговор на избрани условия, като да вземем за пример да се употребяват за „ характерни “ цели.

„ Това може да се пояснява в подтекста на тъй наречените вносни боклуци, които ще престанат да са боклуци а ще станат гориво “, разяснява юрист Александър Асенов. По думите му, добре е, че законодателят се пробва да дефинират тъй наречените „ завършек на отпадъка “. Отделен е въпросът, че не се е получило доста сполучливо, счита юрист Асенов.

В опита да се прокарат тези промени, виждаме опция да се улесни изгарянето на боклуци на територията на страната, като въпросните боклуци престанат да се назовават боклуци, е мнението на Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и стабилно развиване. Според еколога изгарянето на боклуци е една от най-замърсяващите околната среда действия поради токсичната пепел, която остава в резултат на процеса.

През май 2020 година Обществен център за околна среда и стабилно развиване внесе Петиция против вноса на боклуци за изгаряне в Министерството на околната среда и водите. От там обаче няма нито отговор, нито придвижване по въпроса.

В края на октомври екоорганизацията входира и несъгласие в Регионалната ревизия по околна среда и води против построяването на нова мобилна апаратура за изгаряне на боклуци в Девня.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР